به گزارش خبرنگار مهر، علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزیرعلوم تحقیقات و فناوری با حضور در برنامه تلویزیونی پرسشگر، درباره کیفی سازی آموزش عالی صحبت هایی ارائه کرد.
وی با بیان اینکه آموزش عالی در چند دهه گذشته بویژه دو دهه اخیر تحولات بسیاری داشته است گفت: ۱۴۱ دانشگاه و موسسه آموزشی دولتی، ۴۶۶ واحد پیام نور، ۵۴۵ واحد علمی کاربردی، ۲۹۸ واحد غیرانتفاعی، ۱۷۰ واحد فنی و حرفه ای و بیش از ۵۰۰ واحد دانشگاه آزاد داریم که مجموعه بزرگ خانواده آموزش عالی را تشکیل می دهد.
معاون آموزشی وزیر علوم گفت: کیفیت در آموزش اکنون مهمترین دغدغه ما در آموزش عالی است. کیفیت، چندعاملی است. یکسری عوامل غیرمستقیم و یکسری عوامل مستقیم هستند.
وی افزود: در ردیف عوامل مستقیم کیفیت، پارامترهایی چون بازبینی دروس، بازبینی رشته ها و تعریف رشته های جدید، بازبینی در ظرفیت ها، توسعه موضوعات جدید و بین رشته ای ها، مهارت افزایی و اشتغال پذیری، مهارت افزایی مدرسان و استادان، تقویت علوم پایه، بعد بین المللی آموزش، نوآوری در آموزش، اخلاق آموزش، ارزیابی دوره های آموزشی بویژه تحصیلات تکمیلی مطرح است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
خاکی صدیق با بیان اینکه برخی پارامترهای کیفیت آموزش چون بازبینی دروس که از اولویت های مهم هستند از مدت ها قبل شروع شده است، گفت: دو سه سال است که این اختیار به برخی دانشگاهها برای بازبینی دروس داده شده است. در داخل وزارت علوم نیز این امر در شورایی بررسی و پیگیری می شود.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: بازبینی دروس امری دشوار است. اعتقاد ندارم که دانشگاههای تراز اول ما عقب تر از دانشگاههای خوب دنیا هستند. اینکه ما از دانشگاههای خوب دنیا عقبتر هستیم گزاره درستی نیست.
خاکی صدیق افزود:اختلاف سطح آموزش در دانشگاههای ما بالاست. اما معتقدم اینطور نیست که فارغ التحصیلان دانشگاههای خوب، تخصصی و مادر ما اختلاف و عقب ماندگی در سرفصل و عناوین دروس در مقایسه با دانشگاههای دنیا داشته باشند.
وی درباره مهارت افزایی گفت: رسالت دانشگاه جامع علمی کاربردی و فنی و حرفه ای که مهارت است، اما مقصود ما آموزش مهارت در دیگر دانشگاه هاست. این هدف را در قالب طرح جامع مهارت افزایی در دانشگاهها دنبال می کنیم و مشغول کار هستیم. مهمترین چالش ما عدم وجود ارتباط با بخش های مختلف جامعه چون بخش صنعت است که باید این پیوند تقویت شود.
معاون آموزشی وزارت علوم درباره تجهیزات آزمایشگاهی در دانشگاهها گفت: یکی از مشکلات جدی ما فرسودگی و بروز نشدن تجهیزات آزمایشگاهی است که تاثیر مستقیم روی آموزش دارد.
وی به ضرورت توجه به مقوله اخلاق در آموزش تاکید کرد و گفت: اخلاق در پژوهش و مواردی چون تقلب های علمی در پایان نامه نویسی و در سال های گذشته مورد توجه بوده اما به همان اندازه به اخلاق در آموزش نپرداخته ایم. اخلاق در آموزش دارای چهار بعد است. نخست پیوست اخلاقی تدریس اساتید در کلاس چون رعایت نظم، بروز رسانی اطلاعات، برخورداری از شایستگی لازم، رعایت انصاف در سنجش دانشجویان و حتی نحوه پوشش از این جمله است.
وی ادامه داد: بعد دوم اخلاق دانشجویان در آموزش است. بعد سوم مدیران آموزش و رفتار اخلاق مدارانه آنها و بعد چهارم اخلاق در سیاست گذاران آموزش است. گاهی پیوست اخلاقی برنامه ها و آیین نامه ها مدنظر قرار نمی گیرد. گاهی در یک آیین نامه آموزشی دست می بریم که ممکن است برای دانشجو تبعات داشته باشد. آیا به این ابعاد توجه میکنیم.
خاکی صدیق افزود: بناست اقداماتی در این زمینه با همکاری انجمن های تخصصی اخلاق کاربردی انجام شود.
وی اضافه کرد: کیفیت در آموزش بسیار مهم و نیازمند همکاری بخش های مرتبط بیرونی نیز هست.
نظر شما